SUPERPRZEPIS

Ciasto czterosmakowe przekładane jabłkami

  • dagita
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Ciasto czterosmakowe przekładane jabłkami

To ciasto to takie 5 w 1 :) Jest i mak i kokos i orzechy i kakao a wszystkie warstwy przekładane są jabłkami. Kompozycja, chociaż wygląda na skomplikowaną, to jest smakowo idealna. Polecam :)

Składniki:

Ciasto czterosmakowe przekładane jabłkami

Ciasto kakaowe:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Ciasto makowe:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki suchego maku

Ciasto kokosowe:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych

Ciasto orzechowe:

Do przełożenia:

  • 2 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru (można mniej jeśli jabłka są bardzo słodkie)
  • 2 galaretki cytrynowe

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2-3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto czterosmakowe przekładane jabłkami

Przygotowanie poszczególnych ciast:

Ciasto czterosmakowe przekładane jabłkami
Ciasto czterosmakowe przekładane jabłkami

Ciasto kakaowe: Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i razem miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dokładnie miksujemy. Ciasto wyjdzie gęste. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy szpatułką z ciastem. Na początku nie będzie to łatwe, ale potem ciasto zrobi się trochę bardziej płynne. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim gotowe ciasto. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach i studzimy. Pozostałe 3 ciasta przygotowujemy w taki sam sposób, z tym że do ciasta makowego dajemy zamiast kakao mak, do ciasta kokosowego wiórki kokosowe a do orzechowego mielone orzechy. Każdy placek pieczemy w osobnej blaszce.

Jabłka:

Ciasto czterosmakowe przekładane jabłkami
Ciasto czterosmakowe przekładane jabłkami

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na dużą patelnię, dosypujemy cukier i smażymy kilka minut aż jabłka zmiękną. Następnie do gorących jabłek wsypujemy obie galaretki i dokładnie mieszamy, aby się rozpuścimy. Ciepłymi jabłkami przekładamy zimne blaty ciasta w dowolnej kolejności. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia jabłek a następnie wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki. Czekoladę rozpuszczamy na parze i mieszamy z mlekiem. Polewą dekorujemy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)