Sposób przygotowania:
Trzy-smakowe ciasto popisowe
CIASTO KRUCHE: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki. Zarabiamy. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę .
MASA MAKOWA: Mak sparzamy, studzimy i mielimy 2 razy. Ubijamy białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Odkładamy na bok. Następnie ucieramy żółtka z cukrem na puch. Do masy żółtkowej dokładamy stopniowo mak, następnie miód, mąki, proszek do pieczenia. Na koniec całość łączymy z ubitymi białkami i dokładamy bakalie. Wylewamy ciasto makowe na ciasto kruche. MASA SEROWA: Białka ubijamy na sztywno. Odkładamy na bok. Masło ucierany z cukrem oraz żółtkami. Dokładamy stopniowo ser, następnie mąkę. Całość mieszamy z białkami i bakaliami. Wylewamy na ciasto makowe. Pieczemy całość około 60 min w 180°C. Dwadzieścia minut przed końcem pieczenia wylewamy na ciasto serowe ciasto orzechowe i pieczemy razem.
CIASTO ORZECHOWE: Białka ubijamy na sztywno, dokładamy stopniowo cukier, następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy pozostałe składniki ( bułkę, proszek oraz orzechy) delikatnie mieszając. Masę wylewamy na podpieczone ciasto makowo-serowe.
MASA MAKOWA: Mak sparzamy, studzimy i mielimy 2 razy. Ubijamy białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Odkładamy na bok. Następnie ucieramy żółtka z cukrem na puch. Do masy żółtkowej dokładamy stopniowo mak, następnie miód, mąki, proszek do pieczenia. Na koniec całość łączymy z ubitymi białkami i dokładamy bakalie. Wylewamy ciasto makowe na ciasto kruche. MASA SEROWA: Białka ubijamy na sztywno. Odkładamy na bok. Masło ucierany z cukrem oraz żółtkami. Dokładamy stopniowo ser, następnie mąkę. Całość mieszamy z białkami i bakaliami. Wylewamy na ciasto makowe. Pieczemy całość około 60 min w 180°C. Dwadzieścia minut przed końcem pieczenia wylewamy na ciasto serowe ciasto orzechowe i pieczemy razem.
CIASTO ORZECHOWE: Białka ubijamy na sztywno, dokładamy stopniowo cukier, następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy pozostałe składniki ( bułkę, proszek oraz orzechy) delikatnie mieszając. Masę wylewamy na podpieczone ciasto makowo-serowe.