SUPERPRZEPIS

Czterosmakowe ciasto z masą serową

  • 4
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Czterosmakowe ciasto z masą serową Więcej zdjęć (5)

Jedno ciasto a cztery smaki, na paterze wspaniale się prezentuje , jak by były cztery różne ciasta. Smakuje wybornie.

Składniki:

Czterosmakowe ciasto z masą serową

 

  • Ciasta:
  • 350 g margaryny ( u mnie Kasia)
  • 1 szklanka cukru ( 250 ml)
  • 9 dużych jajek
  • 9 łyżek oleju ( u mnie ryżowy)
  • 3 szklanki mąki pszennej( 750 ml)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 1/2 szklanki maku sypkiego (125 ml)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (125 ml)

 

  • Masa serowa:
  • 800 g sera białego zmielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1/2 szklanki mleka (125 ml)

 

Sposób przygotowania:

Czterosmakowe ciasto z masą serową
Zaczynam od przygotowania ciasta. Białka oddzielam od żółtek. Miękką margarynę ucieram z cukrem, do utartej dodaję po jednym żółtku, cały czas ucieram, następnie dolewam porcjami olej , i dodaję przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję na końcu do ciasta i delikatnie mieszam.

Gotowe ciasto dzielę do czterech misek, do jednej dodaje kisiel, do drugiej kokos, do trzeciej kakao a do czwartej mak. Mieszam dokładnie. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, i wykładam ciasto na przemian (kupkami), kolejność dowolna. Piekę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia, po czym przekrawam wzdłuż.

W między czasie jak piecze się ciasto przygotowuję masę serową. W większym garnku roztapiam masło, w misce łączę ser z żółtkami i z cukrem. Dodaję do masła i zagotowuję. Dodaję rozpuszczone w mleku budynie, dokładnie mieszam i doprowadzam do wrzenia, następnie odstawiam aby przestygła.

Masa ma być ciepła , wtedy przekładam nią placki. Wierzch oprószyłam cukrem pudrem, można zrobić polewę.



* przepis zaczerpnięty z kalendarza s. Anastazji (2013)
Czterosmakowe ciasto z masą serową
Zaczynam od przygotowania ciasta. Białka oddzielam od żółtek. Miękką margarynę ucieram z cukrem, do utartej dodaję po jednym żółtku,
Czterosmakowe ciasto z masą serową
Gotowe ciasto dzielę do czterech misek, do jednej dodaje kisiel, do drugiej kokos, do trzeciej kakao a do czwartej mak
Czterosmakowe ciasto z masą serową
W większym garnku roztapiam masło, w misce łączę ser z żółtkami i z cukrem. Dodaję do masła i zagotowuję. Dodaję rozpuszczone w mleku budynie
Czterosmakowe ciasto z masą serową
Masa ma być ciepła , wtedy przekładam nią placki. Wierzch oprószyłam cukrem pudrem, można zrobić polewę.