Sposób przygotowania:
Ciasto dary jesieni
Wsypać mąkę,mielone orzechy,cukier,proszek do pieczenia do miski.Dodać żółtka i zimne masło.Posiekać szybko nożem lub siekaczem do ciasta kruchego.Śmietanę dodać pod koniec.Dalej już rękami zagnieść ciasto.Nie za długo,by go zbytnio nie ogrzać. 2/3 ciasta wykleić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawić ją do lodówki. 1/3 ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Puree dyniowe wymieszać z cukrem,cukrem waniliowym,cynamonem,kisielami (proszkiem),żurawiną i pokrojonymi w bardzo dużą kostkę jabłkami. Wyłożyć masę dyniową na schłodzone ciasto a na wierzch zetrzeć na grubej tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki. Piec w 180 stopniach ok.godziny. Piekarnik góra dół.
gosiapiotrek23
zbysiowa
misia5