olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Ciasto dyniowe z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto z dynią nie jest zbyt popularne, a szkoda bo jest rewelacyjne w smaku i proste do przygotowania.

Ciasto dyniowe z migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto dyniowe z migdałami

 

  • 1 szklanka musu z dyni
  • 20 dkg masła
  • 9 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek dżemu pomarańczowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 8 łyżek płatków migdałów

 

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowe z migdałami
Masło ucieram za pomocą miksera z cukrem połączonym cukrem wanilinowym. Do masy dodaję mus z dyni (4 łyżki odkładam). Do ciasta dodaję żółtka i przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, po czym całość ucieram. Następnie dodaję płatki migdałów i delikatnie mieszam. Białka ubijam na sztywno i łączę z masą. Ciasto przelewam do formy wysmarowanej masłem i obsypanej wiórkami kokosowymi. Po czym wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 200 C i piekę ciasto przez 45 minut. Mus z dyni, który został odłożony łączę z dżemem pomarańczowym, a następnie nakładam na ostudzone ciasto. Ciasto chłodzę w lodówce przez co najmniej godzinę, po czym kroję je na porcje.
Ciasto dyniowe z migdałami
Masło ucieram za pomocą miksera z cukrem połączonym cukrem wanilinowym. Do masy dodaję mus z dyni (4 łyżki odkładam).
Ciasto dyniowe z migdałami
Następnie dodaję płatki migdałów i delikatnie mieszam.
Ciasto dyniowe z migdałami
Białka ubijam na sztywno i łączę z masą.
Ciasto dyniowe z migdałami
Ciasto przelewam do formy wysmarowanej masłem i obsypanej wiórkami kokosowymi. Po czym wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 200 C i piekę ciasto przez 45 minut.