Sposób przygotowania:
Groszkowo - dyniowa gąbkaETAP 1:
1. Do dwóch miseczek odmierz 100g puree z groszku i 100g puree z dyni. Do puree z groszku dodaj pół łyżeczki herbaty Matcha dla intensywności koloru. Odstaw na bok.
ETAP 2:
2. Do dużej miski wsyp cukier i masło.
3. Zmiksuj na gładką masę.
ETAP 3:
4. Do masy dodaj jajka i ponownie zmiksuj.
5. Następnie dodaj jogurt, mleko, cukier z wanilią i ekstrakt migdałowy. Wymieszaj na jednolitą masę.
6. W osobnej misce zmieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe
ETAP 4:
7. Składniki mokre dodaj do suchych. Dokładnie wymieszaj i powstałą masę podziel na dwie równe części.
8. Do jednej części dodaj puree z groszku, do drugiej puree z dyni i wymieszaj
9. Przygotuj blaszkę do pieczenia - ja użyłam z rozdzielnikiem, żeby uzyskać 2 kolory w jednym.
10 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
11. Przygotuj ciasto do pieczenia, włóż do piekarnika i piecz ok. 30 min.
12. Pod koniec pieczenia wyjmij rozdzielnik, żeby ciasto się ze sobą zasklepiło. Sprawdź patyczkiem, czy środek jest upieczony.
ETAP 5:
13. W międzyczasie przygotuj dwie niewielkie kulki marcepanu do zabarwienia. Do jednej dodałam barwnik zielony na gałązki groszku. Do drugiej żółty i czerwony wymieszałam, aby powstał pomarańczowy. Specjalnie masa marcepanowa została wyrobiona ze smugami, żeby dynie miały efekt tych włoskich.
ETAP 6:
14. Po upieczeniu wyjmij ciasto do całkowitego wystudzenia.
15. W międzyczasie na stolnicy rozwałkuj masę marcepanową na okrągło, tak żeby objęła całą powierzchnię ciasta.
16. Przygotuj dekoracje z kolorowego marcepana - gałązki, listki, groszki, dynie.
ETAP 7:
17. Na wystudzone ciasto wyłóż masę marcepanową i dokładnie dopasuj.
18. Dekoruj marcepanowymi dekoracjami oraz żywymi listkami.
Uwaga: Nazwałam to ciasto gąbka, bo jest puszyste i gąbczaste - tak mi się skojarzyło:)
Smacznego!
Kalafior
AldiNonia
Dziękuję