SUPERPRZEPIS

Groszkowo - dyniowa gąbka

  • 2
  • AldiNonia
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Groszkowo - dyniowa gąbka Więcej zdjęć (6)

W żaden sposób nie mogłam się przekonać do wykonania ciasta warzywnego na słodko. Ten konkurs zdecydowanie mnie zainspirował i postanowiłam spróbować. Efekty przeszły najśmielsze oczekiwania - nie tylko z wyglądu, ale przede wszystkim smaku :)

Składniki:

Groszkowo - dyniowa gąbka

Masa:

  • 100g puree z dyni
  • 100g puree z zielonego groszku konserwowego
  • 170g masła
  • 200g cukru (ja użyłam złotego)
  • 3 jajka
  • 150g jogurtu kokosowego
  • 240ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 380g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki zielonej herbaty Matcha
  • 80g wiórków kokosowych

Do dekoracji:

  • 200g masy marcepanowej
  • barwniki spożywcze - zielony, czerwony i żółty
  • zielone liście i gałązki

Sposób przygotowania:

Groszkowo - dyniowa gąbka

ETAP 1:

Groszkowo - dyniowa gąbka
Puree musi być w osobnych miseczkach dla zachowania koloru i smaku.

1. Do dwóch miseczek odmierz 100g puree z groszku i 100g puree z dyni. Do puree z groszku dodaj pół łyżeczki herbaty Matcha dla intensywności koloru. Odstaw na bok.

ETAP 2:

Groszkowo - dyniowa gąbka
Masa po zmiksowaniu powinna być biała.

2. Do dużej miski wsyp cukier i masło.

3. Zmiksuj na gładką masę.

ETAP 3:

Groszkowo - dyniowa gąbka
Składniki suche.

4. Do masy dodaj jajka i ponownie zmiksuj.

5. Następnie dodaj jogurt, mleko, cukier z wanilią i ekstrakt migdałowy. Wymieszaj na jednolitą masę.

6. W osobnej misce zmieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe

ETAP 4:

Groszkowo - dyniowa gąbka
Blaszka z rozdzielnikiem daje ciekawe efekty po upieczeniu.

7. Składniki mokre dodaj do suchych. Dokładnie wymieszaj i powstałą masę podziel na dwie równe części.

8. Do jednej części dodaj puree z groszku, do drugiej puree z dyni i wymieszaj

9. Przygotuj blaszkę do pieczenia - ja użyłam z rozdzielnikiem, żeby uzyskać 2 kolory w jednym.

10 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza

11. Przygotuj ciasto do pieczenia, włóż do piekarnika i piecz ok. 30 min.

12. Pod koniec pieczenia wyjmij rozdzielnik, żeby ciasto się ze sobą zasklepiło. Sprawdź patyczkiem, czy środek jest upieczony.

ETAP 5:

Groszkowo - dyniowa gąbka
Kulki marcepanowe, zabarwione i przygotowane do tworzenia dekoracji.

13. W międzyczasie przygotuj dwie niewielkie kulki marcepanu do zabarwienia. Do jednej dodałam barwnik zielony na gałązki groszku. Do drugiej żółty i czerwony wymieszałam, aby powstał pomarańczowy. Specjalnie masa marcepanowa została wyrobiona ze smugami, żeby dynie miały efekt tych włoskich.

ETAP 6:

Groszkowo - dyniowa gąbka
Tak się prezentuje ciasto po upieczeniu

14. Po upieczeniu wyjmij ciasto do całkowitego wystudzenia.
15. W międzyczasie na stolnicy rozwałkuj masę marcepanową na okrągło, tak żeby objęła całą powierzchnię ciasta.
16. Przygotuj dekoracje z kolorowego marcepana - gałązki, listki, groszki, dynie.

ETAP 7:

Groszkowo - dyniowa gąbka
Po udekorowaniu.

17. Na wystudzone ciasto wyłóż masę marcepanową i dokładnie dopasuj.
18. Dekoruj marcepanowymi dekoracjami oraz żywymi listkami.

Uwaga: Nazwałam to ciasto gąbka, bo jest puszyste i gąbczaste - tak mi się skojarzyło:)
Smacznego!