top_totty

top_totty

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Ciasto drożdżowe 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto drożdżowe jest świetne wraz z dżemem i kakao. Podaje je jako słodki podwieczorek.

Ciasto drożdżowe 5

Składniki:

Ciasto drożdżowe 5

 

  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 szkl. cukru
  • 5 dag drożdzy
  • 0,75 szkl. mleka
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka 0,5 kostki margaryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe 5
Drożdze wraz z cukrem waniliowym, łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem rozrabiam i pozostawiam do zastartowania rozczynuDo wysokiej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru , dodajemy jajka a po zastartowaniu rozczynu i rozczyn. zagniatamy delikatne, jednolite ciasto. Rozpuszczoną, ostudzoną margarynę dodajemy do ciasta i mieszamy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy przykryte ściereczą w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Kruszonka: margarynę razem z cukrem, mąką zagniatamy na kruche ciastoCiasto wyrośnięte przekładamy do wysmarowanej blaszki, posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut.Smacznego