caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Ciasto drożdżowe dla początkujących

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo proste i wymagające minimum pracy. Idealne dla zabieganych lub początkujacych kucharzy.

Ciasto drożdżowe dla początkujących Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto drożdżowe dla początkujących

 

  • Ciasto:
  • 5 szklanek mąki
  • 10dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 jaja
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe dla początkujących
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Mleko podgrzewamy (mniej więcej powinno mieć temperaturę taką, jak mleko do niemowląt). Do dużej miski kolejno dodajemy pokruszone drożdże, cukier, jaja, olej, mleko, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę. Nie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godziny. Po tym czasie całość dokładnie mieszamy. Na lekko natłuszczoną blachę wykładamy ciasto. Ze szklanki maki, masła i cukru zagniatamy kruszonkę. Posypujemy nią ciasto i pieczemy je przez około godzinę w temp.180stopni. Jeśli chcemy wzbogacić ciasto to przed posypaniem kruszonką możemy na wierzchu ułożyć owoce. Ciasta wystarcza na dużą blachę.
Ciasto drożdżowe dla początkujących
Do dużej miski dodajemu drożdże, jaja, mleko, olej, cukier...
Ciasto drożdżowe dla początkujących
...przesianą mąkę i całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Ciasto drożdżowe dla początkujących
Przygotowane ciasto wyłożyc na natłuszczona blache i posypać kruszonką