Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe- pełnia lata
Drożdże rozetrzeć z cukrem do konsystencji gęstej śmietany.Wbić jajka.Mleko podgrzać wraz z margaryną,tak aby się w nim rozpuściła.Przestudzić,aby mleko było ciepłe ,ale nie gorące.Do drożdży wsypać mąkę i wlać mleko z tłuszczem.Dobrze wyrabiać ręką,aż zaczną powstawać pęcherzyki powietrza.Posypać odrobinę mąką ,przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia,aż ciasto podwoi swoją objętość.Po tym czasie jeszcze raz przerobić ręką dokładnie ciasto.Wyłożyć do dwóch natłuszczonych i posypanych bułką tartą dużych blach do pieczenia.Na wierzch rozłożyć pokrojone owoce.
Na kruszonkę:wszystkie składniki wsypać do miseczki i rozcierać w palcach,aż kruszonka zacznie się rozsypywać.Posypać nią owoce,przykryć obie blachy ściereczkami i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (termoobieg) i kolejno piec ciasta po ok.45 minut.
Na kruszonkę:wszystkie składniki wsypać do miseczki i rozcierać w palcach,aż kruszonka zacznie się rozsypywać.Posypać nią owoce,przykryć obie blachy ściereczkami i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (termoobieg) i kolejno piec ciasta po ok.45 minut.
A.B.
Sarenka
Sarenka
teresa.rembiesa
Sarenko ja też nie lubiłam posypki ale to się zmieniło gdy dostałam dobry przepis na nią,taki jak ma msewka.
Pyza
Msewka, ciasto pyszności!
msewka
Moja córka chętnie zjadłaby całą kruszonkę z ciasta.A jeśli faktycznie ktoś nie lubi kruszonki to albo zrobi bez niej albo posmaruje rozkłóconym białkiem wierzch ciasta.Choć ja z kruszonki nie zrezygnuję.
mamqa
Dokładnie :) Ja np. jestem z tych co ciasto drożdżowe jedzą tylko dla tej posypki bo za samym ciastem nie przepadam :D
iwi69
misia53
kinga
Madzia29
msewka
I faktycznie niezłe jaja,nie napisałam,że powinny być 4 sztuki.Sorki za niedopatrzenie a Madzi29 dziękuję za wyłapanie błędu.Tak się kończy pisanie przepisu z pamięci.
Madzia29
Persik
misia13
siwa12345