pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Ciasto drożdżowe z dżemem z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto drożdżowe z dżemem z dyni własnej roboty.

Ciasto drożdżowe z dżemem z dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z dżemem z dyni

 

  • 1 kg mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 6 jajek
  • 10 dag drożdży
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 czubatych łyżek dżemu z dyni

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z dżemem z dyni
Na początku robimy rozczyn. W rondelu podgrzewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy 2 łyżeczki cukru, 3 łyżki mąki i rozkruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy go do mąki, wbijamy jajka i trochę wyrabiamy. Dodajemy olej i jeszcze raz wyrabiamy, po czym odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po upływie 15 minut dodajemy dżem z dyni (ja użyłam dżem z pomarańczą własnej roboty), wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i wkładamy do keksówek (wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą). Ciasto posypujemy kruszonką (zrobioną z 15 dag mąki, 10 dag margaryny lub masła,10 dag cukru pudru - margarynę roztapiamy i wszystko wyrabiamy) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 - 200 C i pieczemy około 45 minut. Do ciasta można dodać rodzynki lu żurawinę.
Ciasto drożdżowe z dżemem z dyni
Rozrabiamy rozczyn z mleka, cukru, mąki i drożdży.
Ciasto drożdżowe z dżemem z dyni
Do wyrośniętego rozczynu, mąki, jajek dodajemy dżem z dyni.
Ciasto drożdżowe z dżemem z dyni
Wyłożone ciasto do wysmarowanej i posypanej bułką tartą keksówki.
Ciasto drożdżowe z dżemem z dyni
Upieczone ciasto drożdżowe z dżemem z dyni własnej roboty.