Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto drożdżowe to tradycyjny wypiek, który zawsze smakuje

Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką

Składniki:

Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką

 

  • 3 szl mąka,
  • 1 szkl mleko,
  • 4 dag drożdże,
  • 2 szt jajka,
  • 10 dag masło,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 2 łyżki cukier,
  • 2 szkl dżem owocowy,
  • do smaku Sól,
  • kruszonka:
  • 5 dag masło,
  • 2 łyżki cukier,
  • 1 szt żółtko jaja,
  • 1/2 szkl mąka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym, odrobiną soli i kilkoma łyżkami mąki, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać żółtka, roztopione, przestudzone masło, pozostałą mąkę i chwilę wyrabiać. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i dalej wyrabiać ciasto około 10 minut. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia. W międzyczasie z 1/2 szkl mąki, 5 dag cukru, 5 dag masła i żółtka zrobić kruszonkę. Do przygotowanej formy wyłożyć ciasto, odłożyć na kolejne 15 minut. Następnie posmarować dżemem, posypać kruszoną. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut.