Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym, odrobiną soli i kilkoma łyżkami mąki, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać żółtka, roztopione, przestudzone masło, pozostałą mąkę i chwilę wyrabiać. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i dalej wyrabiać ciasto około 10 minut. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia. W międzyczasie z 1/2 szkl mąki, 5 dag cukru, 5 dag masła i żółtka zrobić kruszonkę. Do przygotowanej formy wyłożyć ciasto, odłożyć na kolejne 15 minut. Następnie posmarować dżemem, posypać kruszoną. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut.