Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z jagodami
Z 1 szklanki mąki, drożdży, mleka i 2 łyżek cukru zrobić rozczyn i odstawić go na 20 minut. Pozostało mąkę przesiać, dodać do niej resztę cukru oraz jogurt, żółtka i przestudzone płynne masło na koniec dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto które należy po zagnieceniu jeszcze kilka minut wyrabiać, następnie odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Kruszonka: Zimne masło w miseczce rozetrzeć palcami z cukrem i mąką, składniki tak długo razem ucierać, aż powstanie ładna kruszonka.
Blaszkę 24 cm na 36 cm wysmarować tłuszczem i ostrożnie przełożyć do niej wyrośnięte ciasto po wierzchu posmarować białkiem i posypać jagodami oraz kruszonką, jeszcze raz odstawić na 20 minut. Piec w temp. 180 st około 40-45 minut.
Kruszonka: Zimne masło w miseczce rozetrzeć palcami z cukrem i mąką, składniki tak długo razem ucierać, aż powstanie ładna kruszonka.
Blaszkę 24 cm na 36 cm wysmarować tłuszczem i ostrożnie przełożyć do niej wyrośnięte ciasto po wierzchu posmarować białkiem i posypać jagodami oraz kruszonką, jeszcze raz odstawić na 20 minut. Piec w temp. 180 st około 40-45 minut.