iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na dania z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Dla mnie nie ma lepszego ciasta, jak ciepłe drożdżowe z owocami, dzisiaj pierwsze w tym sezonie z jagodami.

Ciasto drożdżowe z jagodami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z jagodami
Z 1 szklanki mąki, drożdży, mleka i 2 łyżek cukru zrobić rozczyn i odstawić go na 20 minut. Pozostało mąkę przesiać, dodać do niej resztę cukru oraz jogurt, żółtka i przestudzone płynne masło na koniec dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto które należy po zagnieceniu jeszcze kilka minut wyrabiać, następnie odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

Kruszonka: Zimne masło w miseczce rozetrzeć palcami z cukrem i mąką, składniki tak długo razem ucierać, aż powstanie ładna kruszonka.

Blaszkę 24 cm na 36 cm wysmarować tłuszczem i ostrożnie przełożyć do niej wyrośnięte ciasto po wierzchu posmarować białkiem i posypać jagodami oraz kruszonką, jeszcze raz odstawić na 20 minut. Piec w temp. 180 st około 40-45 minut. 
Ciasto drożdżowe z jagodami
Przygotowane ciasto odstawić do wyrośniecia.
Ciasto drożdżowe z jagodami
Ciasto ułożyć w formie i posypać jagodami.
Ciasto drożdżowe z jagodami
Przygotować kruszonkę i posypac nią ciasto.