Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z jagodami 4
Mleko podgrzewamy z cukrem wkruszamy drożdże dodajemy 1-2 łyżki mąki i odstawiamy zaczyn przykryty ściereczka wciepłe miejsce.
W tym czasie przebrane umyte jagody przesypujemy do rondelka dodajemy 2 łyżki zimnej wody wsypujemy cukier i dusimy aż puszczą sok na wolnym ogniu,nastepnie zagęszczamy maką ziemniaczaną rozrobioną z łyżką wody zagotować i odstawić do przestygnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu wbijamy jajka dodajemy miękką margarynę oraz wsypujemy mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny,po tym czasie wykładamy na stolnicę wałkujemy na okrągły placek smarujemy musem jagodowym i zawijamy ciasto jak roladę okręcamy w papier pergaminowy przekładamy do blaszki i pieczemy 30 minut w temp 180*
.Można polukrować lub obsypać cukrem pudrem.
W tym czasie przebrane umyte jagody przesypujemy do rondelka dodajemy 2 łyżki zimnej wody wsypujemy cukier i dusimy aż puszczą sok na wolnym ogniu,nastepnie zagęszczamy maką ziemniaczaną rozrobioną z łyżką wody zagotować i odstawić do przestygnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu wbijamy jajka dodajemy miękką margarynę oraz wsypujemy mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny,po tym czasie wykładamy na stolnicę wałkujemy na okrągły placek smarujemy musem jagodowym i zawijamy ciasto jak roladę okręcamy w papier pergaminowy przekładamy do blaszki i pieczemy 30 minut w temp 180*
.Można polukrować lub obsypać cukrem pudrem.
mysza75
2milutka
Dziękuję Madziu:)
edytaha
2milutka
:)