Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z jagodami
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i ciepłe mleko, po wymieszaniu odstawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn drożdżowy dodajemy do mąki. Z żółtek, cukru i cukru waniliowego przygotowujemy masę jajeczną. Dodajemy ją do mąki i wyrabiamy ciasto. Gdy zacznie odchodzić od dłoni dodajemy rozpuszczoną margarynę i ponownie wyrabiamy podsypując w miarę potrzeby mąką. Ciast odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość przekładamy je do blaski wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na nie jagody delikatnie wciskając je w ciasto. Należy uważać, żeby nie pękały. Z mąki, cukru pudru i masła przygotowujemy kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto pieczemy około 45- 55 minut w temperaturze 180 stopni.