Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Ciasto drożdżowe z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne a jednocześnie proste w wykonaniu ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Idealne do kawy.

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Składniki:

Ciasto drożdżowe z kruszonką

 

 

  • Na kruszonkę:
  • 2 łyżki cukru
  • pół szkl mąki
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z kruszonką
Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dosypujemy cukier. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, drożdże, mleko, wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Wylewamy na blaszkę, układamy pokrojone śliwki. Przygotowujemy kruszonkę. Ugniatamy masło, mleko i cukier. Delikatnie posypujemy całość. Pieczemy przez godzinę w 190 st.