-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Domowe ciasto drożdżowe z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie domowe ciasto bardzo często robi moja mama kiedy tata ma ochotę na coś słodkiego. Ostatnio ja miałam okazję je zrobić pod okiem mamy.

Domowe ciasto drożdżowe z kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe ciasto drożdżowe z kruszonką

 

  • Składniki na ciasto drożdżowe:
  • ok. 80 dag mąki tortowej
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 5 jajek
  • 20 dag rodzynek
  • 15 dag masła
  • szczypta soli
  • Składniki na kruszonkę:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania:

Domowe ciasto drożdżowe z kruszonką
Najpierw przygotowujemy rozczyn do ciasta: W garnuszku rozkruszamy drożdże, dodajemy 10 dag mąki, łyżkę cukru i zalewamy ciepłym mlekiem (ok. połowę szklanki). Wszystko mieszamy łyżką aby powstała dosyć gęsta masa. Garnuszek przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie do miski wybijamy 5 jajek, dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz całość miksujemy na gładką masę. Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do chłodnego miejsca aby troszkę ostygło. Gdy drożdże wyrosną wsypujemy do dużej miski albo garnka resztę mąki, roztrzepane jajka z cukrem, 3/4 szklanki mleka oraz roztopione masło oraz dodajemy rozczyn. Całość energicznie wyrabiamy rękami aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodajemy sparzone we wrzątku rodzynki. Garnek z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok aby jeszcze podrosło. Przygotowujemy kruszonkę: W misce rozcieramy dokładnie wszystkie składniki na kruszonkę aby dokładnie się połączyły. Blachę na ciasto smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną blachę wykładamy ciasto drożdżowe, które posypujemy kruszonką. Ciasto drożdżowe pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 160 stopni. Ciasto należy przestudzić przed podaniem. Smacznego!
Domowe ciasto drożdżowe z kruszonką
Przygotowujemy rozczyn do ciasta i odstawiamy go do wyrośnięcia.
Domowe ciasto drożdżowe z kruszonką
Jajka roztrzepujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
Domowe ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe należy porządnie wyrobić i odstawić aby podrosło.
Domowe ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto wykładamy na przygotowaną blachę oraz posypujemy kruszonką.