Sposób przygotowania:
Domowe ciasto drożdżowe z kruszonką
Najpierw przygotowujemy rozczyn do ciasta: W garnuszku rozkruszamy drożdże, dodajemy 10 dag mąki, łyżkę cukru i zalewamy ciepłym mlekiem (ok. połowę szklanki). Wszystko mieszamy łyżką aby powstała dosyć gęsta masa. Garnuszek przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie do miski wybijamy 5 jajek, dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz całość miksujemy na gładką masę. Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do chłodnego miejsca aby troszkę ostygło. Gdy drożdże wyrosną wsypujemy do dużej miski albo garnka resztę mąki, roztrzepane jajka z cukrem, 3/4 szklanki mleka oraz roztopione masło oraz dodajemy rozczyn. Całość energicznie wyrabiamy rękami aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodajemy sparzone we wrzątku rodzynki. Garnek z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok aby jeszcze podrosło. Przygotowujemy kruszonkę: W misce rozcieramy dokładnie wszystkie składniki na kruszonkę aby dokładnie się połączyły. Blachę na ciasto smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną blachę wykładamy ciasto drożdżowe, które posypujemy kruszonką. Ciasto drożdżowe pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 160 stopni. Ciasto należy przestudzić przed podaniem. Smacznego!