Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z malinami, jeżynami i borówkami
Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, cukier waniliowy. W osobnej miseczce rozpuścić z odrobiną cukru i mleka drożdże świeże. Wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte drożdże wlać do mąki, dodać mleko letnie i wymieszać łyżką. Jajka oddzielone od żółtek utrzeć z cukrem i dołożyć. Masło lub margarynę stopić i ostudzone wlać do ciasta pod koniec wyrabiania.
Można dodać rodzynki i zapach pomarańczowy lub cytrynowy. Ciasto wyrobić o odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość.
Wyrośnięte wyjąć na stolnicę i wyrobić rękoma, rozwałkować i włożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Na wierzchu poukładać maliny, jagody i jeżyny. Odstawić aby ciasto jeszcze raz wyrosło. Po wierzchu posypać przygotowaną z maki, cukru i masła kruszonką.
Wstawić ciasto do piekarnika i piec w 190 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Wyrośnięte drożdże wlać do mąki, dodać mleko letnie i wymieszać łyżką. Jajka oddzielone od żółtek utrzeć z cukrem i dołożyć. Masło lub margarynę stopić i ostudzone wlać do ciasta pod koniec wyrabiania.
Można dodać rodzynki i zapach pomarańczowy lub cytrynowy. Ciasto wyrobić o odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość.
Wyrośnięte wyjąć na stolnicę i wyrobić rękoma, rozwałkować i włożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Na wierzchu poukładać maliny, jagody i jeżyny. Odstawić aby ciasto jeszcze raz wyrosło. Po wierzchu posypać przygotowaną z maki, cukru i masła kruszonką.
Wstawić ciasto do piekarnika i piec w 190 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.