jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Ciasto drożdżowe z malinami, jeżynami i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto takie może być na każdą okazję. Przygotowanie nie jest trudne, dodatek mieszanych owoców sprawia, że ciasto ma wyśmienity smak.

Ciasto drożdżowe z malinami, jeżynami i borówkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z malinami, jeżynami i borówkami

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z malinami, jeżynami i borówkami
Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, cukier waniliowy. W osobnej miseczce rozpuścić z odrobiną cukru i mleka drożdże świeże. Wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte drożdże wlać do mąki, dodać mleko letnie i wymieszać łyżką. Jajka oddzielone od żółtek utrzeć z cukrem i dołożyć. Masło lub margarynę stopić i ostudzone wlać do ciasta pod koniec wyrabiania.

Można dodać rodzynki i zapach pomarańczowy lub cytrynowy. Ciasto wyrobić o odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość.

Wyrośnięte wyjąć na stolnicę i wyrobić rękoma, rozwałkować i włożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Na wierzchu poukładać maliny, jagody i jeżyny. Odstawić aby ciasto jeszcze raz wyrosło. Po wierzchu posypać przygotowaną z maki, cukru i masła kruszonką.

Wstawić ciasto do piekarnika i piec w 190 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe z malinami, jeżynami i borówkami
Wyrobić ciasto drożdżowe ze składników podanych
Ciasto drożdżowe z malinami, jeżynami i borówkami
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę
Ciasto drożdżowe z malinami, jeżynami i borówkami
Wyrobić jeszcze raz i włożyć do blaszki wymarowanej
Ciasto drożdżowe z malinami, jeżynami i borówkami
Pozostawić do wyrośnięcia i ułożyć owoce
Ciasto drożdżowe z malinami, jeżynami i borówkami
Przed wstawieniem do piekarnika posypać kruszonką
Ciasto drożdżowe z malinami, jeżynami i borówkami
Upieczone można jeszcze posypać cukrem pudrem