pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Owoce agrestu i czarnej porzeczki nadają ciastu fajnej kwaskowatości.

Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi

 

  • CIASTO:
  • 5 szklanek mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 4 żółtka
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1 olejek śmietankowy
  • 250 g agrestu
  • 250 g czarnych porzeczek
  • KRUSZONKA:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 czubate łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi
1 szklankę mleka lekko podgrzewamy, zestawiamy z ognia, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Do mleka dodajemy rozkruszone drożdże, mąkę, żółtka, cukier waniliowy i olejek śmietankowy. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dwa placki. Jeden placek wykładamy do wysmarowanej i posypanej bułką tartą blachy (28 x 35 cm.). Na placku układamy owoce agrestu i czarnej porzeczki. Następnie przykrywamy całość drugim plackiem. Z mąki, margaryny i cukru robimy kruszonkę - wszystko zagniatamy i kruszymy na cieście. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 - 200 C i pieczemy ok. 1 godziny.
Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce
Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi
Zagniatamy jednolite ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia
Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi
Wykładamy 1 placek do blachy a na nim owoce
Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi
Upieczone ciasto drożdżowe z owocami w blaszce