Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi
1 szklankę mleka lekko podgrzewamy, zestawiamy z ognia, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Do mleka dodajemy rozkruszone drożdże, mąkę, żółtka, cukier waniliowy i olejek śmietankowy. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dwa placki. Jeden placek wykładamy do wysmarowanej i posypanej bułką tartą blachy (28 x 35 cm.). Na placku układamy owoce agrestu i czarnej porzeczki. Następnie przykrywamy całość drugim plackiem. Z mąki, margaryny i cukru robimy kruszonkę - wszystko zagniatamy i kruszymy na cieście. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 - 200 C i pieczemy ok. 1 godziny.