madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kiedy tylko w naszym ogrodzie pojawia się rabarbar, koniecznie muszę piec ciasto drożdżowe. Wczoraj też tak było, na dodatek mój mąż po powrocie z pracy powiedział : A dlaczego tego rabarbaru jest tak mało? Przecież wiesz że lubię dużo. Ręce opadają

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Składniki:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto

 

Owoce

  • 1 pęczek rabarbaru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru

Kruszonka

  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Zaczyn drożdżowy

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Rozmieszane z mlekiem składniki pozostawiamy do wyrośnięcia

Pól szklanki mleka lekko podgrzewamy, a następnie dodajemy do niego pokruszone drożdże, dwie łyżki cukru oraz trochę mąki pszennej i mieszamy. Kiedy składniki się połączą odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosły.

Ciasto

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Wyrośnięte drożdże mieszamy z pozostałymi składnikami

Do miski przesiewamy mąkę pszenną , a następnie dodajemy do niej jajka, cukier, resztę mleka, cukier waniliowy oraz wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ręką jednolite ciasto. Na samym końcu dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Ponownie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło, tak mniej więcej do momentu aż podwoi swoją objętość.

Rabarbar

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Pokrojone kawałki rabarbaru mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym

Rabarbar myjemy i obieramy z wierzchniej skórki, a następnie kroimy na kawałki. Wkładamy do miseczki i mieszamy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Gdy rabarbar puści sok osączamy go na sicie.

Kruszonka

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Składniki kruszonki ugniatamy dłońmi aż zacznie się rwać

Do miski wkładamy margarynę, cukier i mąkę pszenną a następnie wyrabiamy dłońmi na kruszące się na małe kawałeczki ciasto.

Pieczenie

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Na wyrośniętym cieście układamy rabarbar i posypujemy kruszonką

Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem. Odstawiamy jeszcze na trochę, aby wyrosło. Na cieście układamy osączone kawałki rabarbaru i posypujemy kruszonką. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut.