Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z rabarbaremZaczyn drożdżowy
Pól szklanki mleka lekko podgrzewamy, a następnie dodajemy do niego pokruszone drożdże, dwie łyżki cukru oraz trochę mąki pszennej i mieszamy. Kiedy składniki się połączą odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosły.
Ciasto
Do miski przesiewamy mąkę pszenną , a następnie dodajemy do niej jajka, cukier, resztę mleka, cukier waniliowy oraz wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ręką jednolite ciasto. Na samym końcu dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Ponownie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło, tak mniej więcej do momentu aż podwoi swoją objętość.
Rabarbar
Rabarbar myjemy i obieramy z wierzchniej skórki, a następnie kroimy na kawałki. Wkładamy do miseczki i mieszamy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Gdy rabarbar puści sok osączamy go na sicie.
Kruszonka
Do miski wkładamy margarynę, cukier i mąkę pszenną a następnie wyrabiamy dłońmi na kruszące się na małe kawałeczki ciasto.
Pieczenie
Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem. Odstawiamy jeszcze na trochę, aby wyrosło. Na cieście układamy osączone kawałki rabarbaru i posypujemy kruszonką. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut.