Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ciasto drożdżowe z renklodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatne i puszyste ciasto drożdżowe.

Ciasto drożdżowe z renklodami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z renklodami

 

  • 1 kg mąka,
  • 2 łyżki cukier puder,
  • 2 łyżki mąka,
  • 10 sztuk renklody,
  • 2 łyżki olej,
  • 10 dag masło,
  • 1,5 szklanki cukier,
  • 4 sztuki jaja,
  • 200 ml mleko,
  • 5 dag drożdże,
  • 2 łyżki masło roślinne

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z renklodami
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Drożdże rozprowadzamy w lekko ciepłym mleku dodając łyżkę mąki i łyżkę cukru. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie 3 żółtka i jedno całe jajko ucieramy lub miksujemy z cukrem. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy i masę z jajek. Zagniatamy ciasto, pod koniec zagniatania dodajemy roztopione, przestudzone masło i olej. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozkładamy je na blaszce i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Renklody kroimy na kawałki. Z 2 łyżek mąki, cukru pudru i masła przygotowujemy kruszonkę. Na cieście układamy kawałki renklod i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez około 55- 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasto drożdżowe z renklodami
Ciasto drożdżowe z renklodami
Ciasto drożdżowe z renklodami
Ciasto drożdżowe z renklodami