Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z renklodami
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Drożdże rozprowadzamy w lekko ciepłym mleku dodając łyżkę mąki i łyżkę cukru. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie 3 żółtka i jedno całe jajko ucieramy lub miksujemy z cukrem. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy i masę z jajek. Zagniatamy ciasto, pod koniec zagniatania dodajemy roztopione, przestudzone masło i olej. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozkładamy je na blaszce i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Renklody kroimy na kawałki. Z 2 łyżek mąki, cukru pudru i masła przygotowujemy kruszonkę. Na cieście układamy kawałki renklod i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez około 55- 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.