Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto drożdżowe z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Proste, klasyczne ciasto drożdżowe z rodzynkami, idealne do herbaty.

Ciasto drożdżowe z rodzynkami

Składniki:

Ciasto drożdżowe z rodzynkami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z rodzynkami
Mleko podgrzać, masło rozpuścić. Mąkę wsypać do miski, w zagłębieniu zrobić zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru i odrobiny ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać jajko, masło, szczyptę soli, resztę cukru, rodzynki i stopniowo dolewać mleko, z całości zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto po wyrośnięciu zagnieść i wyłożyć na blachę i posypać kruszonką. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180st. C. przez ok. 40-45 min.