Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z rumem
Do ogrzanej miski wkładamy 150 g mąki, drożdże rozpuszczone w łyżce mleka i 100 g wody. Mieszamy wyrabiając w małą kulkę. Wsypujemy resztę mąki, sól, cukier i jajka. Wyrabiamy drewnianą łyżką. Aby ciasto było dostatecznie miękkie można dodawać trochę zimnej wody. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione, dodajemy stopniowo roztopione maslo i wyrabiamy ręką. Ciasto dobrze wyrobione powinno stanowic stałą masę i odchodzić od ręki. Pozostawiamy na 10 minut żeby wyrosło. Smarujemy masłem blaszkę, wypełniamy ciastem do połowy i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno wypełnić blaszkę. wkładamy do gorącego pieca (240 st) na 15 minut, następnie zmniejszamy temp. do 200 st. Aby przygotowac syrop, którym będziemy nasączać ciasto, zagotowujemy wodę z cukrem, a gdy ostygnie dodajemy rum. wyjmujemy upieczone ciasto na płaski półmisek i gorące stopniowo całe nasączamy syropem. Objętość ciasta powiększy się. pozostawiamy do ostygnięcia, następnie pokrywamy marmoladą (dzięki niej ciasto zachowa wilgotność). Aby podac ciasto zapalone, zagotowujemy 100 g rumu oblewamy nim ciasto i zapalamy. Przed zapaleniem wskazane jest udekorowanie ciasta owocami w cukrze. Zapalone wnosimy na stół.
darek112
Gość
misia14