Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Drożdże rozrobić z 2 łyżkami mąki i cukru oraz ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia na ok.10 -15 minut. Rozpuść i ostudż masło. Wsyp do miski mąkę, dodaj szczyptę soli, resztę cukru i mąki wlej wyrośnięte drożdże. Wbij 1 jajko i dodaj rozpuszczony tłuszcz. Zagnieć szybko ciasto. Przykryj ściereczką lnianą i odstaw w ciepłe miejsce na 65 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Oderwij 1/5 ciasta i dosyć cienko rozwałkuj. Potnij w paski. Na większej części ciasta ułóż umyte i obrane z szypułek truskawki. Ułóż na nich kratkę z cieńszego ciasta. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i upiec. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.
Smacznego!;-)
Smacznego!;-)
kamila1957
misia53