Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i migdałami
Do garnka wlać mleko i dodać pół kostki masła. Podgrzewać aż masło się roztopi, po czym przestudzić. Do miski wsypać 3 szklanki mąki, drożdże oraz 1/3 szklanki cukru. Wbic jajko i powoli dolewając mleko z masłem zagnieść ciasto. Przykryć, po czym odstawić je na godzinę. Śliwki rozciąć i usunąć pestki. Śmietanę utrzeć razem z 3 łyżkami cukru, 3 jajkami i proszkiem budyniowym. Resztę mąki wymieszać z migdałami, resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajko i zagnieść kruszonkę. Blachę do pieczenia posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto zagnieść raz jeszcze, po czym wylepić nim spód blachy. Na cieście rozłożyć śliwki i zalać je masą śmietanową, posypać przygotowaną kruszonką. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wystudzeniu placek posypać cukrem kryształem.