IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne delikatne i pulchne ciasto ze śliwkami.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Śliwki myjemy a następnie kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Drożdże, odrobinę cukru, łyżkę mąki i mleko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wymieszać z pozostałymi składnikami, na koniec wlewamy roztopioną margarynę. Do wyłożonej papierem blaszki wykładamy ciasto i czekamy, aż lekko wyrośnie, wtedy układamy śliwki, wciskając skórką w ciasto. Posypujemy cukrem waniliowym. Przygotowujemy kruszonkę 5 łyżeczek mąki, 5 łyżeczek cukru oraz 3 łyżeczki margaryny zagniatamy ze sobą. Powstałą kruszonką posypujemy ciasto. Ciasto pieczemy ok 50 min w temp. 180'C.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Rozczyn
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Elastyczne wyrośnięte ciasto