Sposób przygotowania:
Ciasto dyniowe IIETAP 1:
Dynię kroimy na części, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku ok. 45 minut w temp. 160 stopni. Po wyciągnięciu studzimy.
ETAP 2:
Następnie z dyni usuwamy skórkę oraz miąższ z pestkami. Dynię przekładamy do rozdrabniacza i mielimy na mus.
ETAP 3:
Do dyniowego musu wlewamy mleko, mieszamy.
ETAP 4:
Do dyni wsypujemy mąkę i proszek dopieczenia. Mieszamy, aż masa będzie jednolita.
ETAP 5:
W osobnej misce ucieramy żółtka z margaryną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i cynamonem i szczyptą soli.
ETAP 6:
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier.
ETAP 7:
do utartej masy porcjami dodajemy masę dyniową i mieszamy łyżką, aż składniki połączą się.
ETAP 8:
Następnie dodajemy ubitą pianę i ponownie łyżką mieszamy.
ETAP 9:
Masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Ciasto studzimy. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.