bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Straszne przepisy na Halloween

Ciasto dyniowe - cmentarz

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Idealne ciasto dla dzieci na halloween

Ciasto dyniowe - cmentarz

Składniki:

Ciasto dyniowe - cmentarz

 

  • na ciasto:
  • 125g masła lub margaryny do pieczenia
  • 2 jajka
  • 0,75 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 8gr cukru waniliowego (1/2 opakowania)
  • 150g obranej dyni

 

  • na duszki beziki:
  • białko
  • 60g cukru pudru
  • szczypta soli

 

  • na polewę:
  • tabliczka (100g) czekolady gorzkiej
  • 100ml śmietanki kremówki

 

  • czekolada gorzka lub słodka 100g lub ciemne ciastka do starcia (na ziemię), 4 herbatniki, 2 kostki białej

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowe - cmentarz
Formę kwadratową do pieczenia wyłożyć pergaminem. Masło rozpuścić i ostudzić. Obie mąki wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dynię zetrzeć na tarce. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ubijając jajka stopniowo dodawać partiami rozpuszczoną i wymieszane mąki. Następnie dodać dynię i całość delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st.C. Piec około 60 minut. Wyjąć i zostawić do wystygnięcia. Po tym czasie zdjąc pergamin.Zrobić beziki. Białko ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Muszą być naprawdę sztywne. Następnie stopniowo dodawać cukier po łyżce, cały czas ubijając. Ubite białka włożyć do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskać na blachę duszki na papier do pieczenia . Zostawić między nimi nieduże odstępy bo trochę urosną. Piec około 30 minut w temperaturze 140ºC Zostawić do ostygnięcia. Zrobić polewę. Śmietanę przelać do miseczki, podgrzewać na parze. Dodać połamaną czekoladę i dalej podgrzewać, co pewien czas mieszając, by czekolada się roztopiła. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, by polewa zgęstniała. Polewą polać gotowe ciasto. Herbatniki ostrożnie pokroić na prostokąty ( żeby były pomniki), posmarować polewą, odkładać na folię do zastygnięcia. Z polewy również zrobić oczy duszkom. Gdy polewa na pomnikach zastygnie rozpuścić białą czekoladę i zrobić nią napisy na pomnikach. Ciasto posypać startą czekoladą lub ciemnymi ciasteczkami (ziemia), ułożyć pomniki i duszki.