Sposób przygotowania:
Ciasto dyniowe - cmentarz
Formę kwadratową do pieczenia wyłożyć pergaminem. Masło rozpuścić i ostudzić. Obie mąki wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dynię zetrzeć na tarce. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ubijając jajka stopniowo dodawać partiami rozpuszczoną i wymieszane mąki. Następnie dodać dynię i całość delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st.C. Piec około 60 minut. Wyjąć i zostawić do wystygnięcia. Po tym czasie zdjąc pergamin.Zrobić beziki. Białko ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Muszą być naprawdę sztywne. Następnie stopniowo dodawać cukier po łyżce, cały czas ubijając. Ubite białka włożyć do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskać na blachę duszki na papier do pieczenia . Zostawić między nimi nieduże odstępy bo trochę urosną. Piec około 30 minut w temperaturze 140ºC Zostawić do ostygnięcia. Zrobić polewę. Śmietanę przelać do miseczki, podgrzewać na parze. Dodać połamaną czekoladę i dalej podgrzewać, co pewien czas mieszając, by czekolada się roztopiła. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, by polewa zgęstniała. Polewą polać gotowe ciasto. Herbatniki ostrożnie pokroić na prostokąty ( żeby były pomniki), posmarować polewą, odkładać na folię do zastygnięcia. Z polewy również zrobić oczy duszkom. Gdy polewa na pomnikach zastygnie rozpuścić białą czekoladę i zrobić nią napisy na pomnikach. Ciasto posypać startą czekoladą lub ciemnymi ciasteczkami (ziemia), ułożyć pomniki i duszki.
bajtek
edytaha
bernika