Sposób przygotowania:
Muffinki z jabłuszkiem i cynamonemKruszonka:
1. Do miseczki wsyp mąkę i cynamon. Wymieszaj.
2. Dodaj masło i palcami zagnieć kruszonkę.
3. Dodaj cukier i ponownie zagnieć rozdrabniając.
4. Odłóż na bok.
Składniki suche:
5. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
6. Dodaj cukier i dokładnie rozmieszaj łyżką.
Przygotowanie jabłek:
7. Jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych.
8. Pokrój na drobne kawałki. Można też zszatkować - jak kto woli.
9. Tak przygotowane jabłka dodaj do miski ze składnikami suchymi i dokładnie wymieszaj.
Składniki mokre:
10. Do osobnej miski wbij jajka i roztrzep widelcem.
11. Dodaj mleko, olej i dokładnie wymieszaj.
12. Wlej do miski ze składnikami suchymi i dokładnie wymieszaj łyżką.
Pieczenie:
13. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
14. Przygotuj formę do muffinek i wyłóż ją papilotkami. Ja tym razem użyłam foremek silikonowych, które nadały "zgrabny" kształt muffinkom.
15. Nakładaj łyżką masę do foremek - mniej więcej taką samą porcję.
16. Posyp przygotowaną na początku kruszonką i wstaw do piekarnika na 20 min.
Po upieczeniu:
17. Gdy muffinki będą już złoto-brązowe wyjmij je z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
18. Po wystudzeniu wybierz z foremek i delektuj się smakiem:)
Smacznego!