AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Muffinki z jabłuszkiem i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zapach jabłka i cynamonu a dodatkowo upieczone razem nostalgicznie przypominają, że niebawem święta. Ja już nie mogę się doczekać:)

Muffinki z jabłuszkiem i cynamonem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki z jabłuszkiem i cynamonem

Masa:

Kruszonka:

Sposób przygotowania:

Muffinki z jabłuszkiem i cynamonem

Kruszonka:

Muffinki z jabłuszkiem i cynamonem
Kruszonka ma mieć postać grubszej bułki tartej jak na panierkę.

1. Do miseczki wsyp mąkę i cynamon. Wymieszaj.

2. Dodaj masło i palcami zagnieć kruszonkę.

3. Dodaj cukier i ponownie zagnieć rozdrabniając.

4. Odłóż na bok.

Składniki suche:

Muffinki z jabłuszkiem i cynamonem
Cukier ma grudki, więc należy dokładnie go rozmieszać z pozostałymi składnikami.

5. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

6. Dodaj cukier i dokładnie rozmieszaj łyżką.

Przygotowanie jabłek:

Muffinki z jabłuszkiem i cynamonem
Ja wolę jabłka kroić. Większe kąski lepiej smakują.

7. Jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych.

8. Pokrój na drobne kawałki. Można też zszatkować - jak kto woli.

9. Tak przygotowane jabłka dodaj do miski ze składnikami suchymi i dokładnie wymieszaj.

Składniki mokre:

Muffinki z jabłuszkiem i cynamonem
Nie miksuj, żeby nie uszkodzić kawałków jabłka.

10. Do osobnej miski wbij jajka i roztrzep widelcem.

11. Dodaj mleko, olej i dokładnie wymieszaj.

12. Wlej do miski ze składnikami suchymi i dokładnie wymieszaj łyżką.

Pieczenie:

Muffinki z jabłuszkiem i cynamonem
Przed pieczeniem.

13. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

14. Przygotuj formę do muffinek i wyłóż ją papilotkami. Ja tym razem użyłam foremek silikonowych, które nadały "zgrabny" kształt muffinkom.

15. Nakładaj łyżką masę do foremek - mniej więcej taką samą porcję.

16. Posyp przygotowaną na początku kruszonką i wstaw do piekarnika na 20 min.

Po upieczeniu:

Muffinki z jabłuszkiem i cynamonem
Upieczone muffinki.

17. Gdy muffinki będą już złoto-brązowe wyjmij je z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.

18. Po wystudzeniu wybierz z foremek i delektuj się smakiem:)
Smacznego!