Sposób przygotowania:
ciasto Fale Dunaju
CIASTO: Rozbić jajka oddzielając białka i żółtka. Białka ubić na sztywną pianę. Utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać do miksowanego ciasta po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i dwie łyżki wody, zmiksować. Wyłożyć na blachę jasną część, a na nią kakaową. Rozłożyć na wierzchu owoce (te większe pokrojone na mniejsze kawałki, te z kompotu lub syropu także dobrze odsączone). Piec ciasto ok. 45 minut. KREM: Utrzeć masło. Z mleka, mąki ziemniaczanej i pszennej, cukru ugotować budyń, mieszając na małym ogniu. Dodać masło do wystudzonego budyniu delikatnie miksując. Nałożyć krem na wystudzone ciasto. POLEWA: Rozpuścić mieszając na małym ogniu w garnku masło, cukier puder, kakao i dwie łyżki wody. Polać ciasto wystygłą polewą.