Kathlyn

Kathlyn

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

ciasto Fale Dunaju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis może stary jak świat, ale ciasto przepyszne...

ciasto Fale Dunaju

Składniki:

ciasto Fale Dunaju

 

  • CIASTO:
  • kostka masła
  • 6 jaj
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce świeże, z kompotu lub z puszki
  • KREM:
  • 1,5 kostki masła
  • 3/4 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 op. cukru waniliowego
  • POLEWA:
  • 1/2 kostki masła
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

ciasto Fale Dunaju
CIASTO: Rozbić jajka oddzielając białka i żółtka. Białka ubić na sztywną pianę. Utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać do miksowanego ciasta po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i dwie łyżki wody, zmiksować. Wyłożyć na blachę jasną część, a na nią kakaową. Rozłożyć na wierzchu owoce (te większe pokrojone na mniejsze kawałki, te z kompotu lub syropu także dobrze odsączone). Piec ciasto ok. 45 minut. KREM: Utrzeć masło. Z mleka, mąki ziemniaczanej i pszennej, cukru ugotować budyń, mieszając na małym ogniu. Dodać masło do wystudzonego budyniu delikatnie miksując. Nałożyć krem na wystudzone ciasto. POLEWA: Rozpuścić mieszając na małym ogniu w garnku masło, cukier puder, kakao i dwie łyżki wody. Polać ciasto wystygłą polewą.