Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Fale Dunaju z adwokatem i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mocno wilgotne, miękkie, wyborne, z delikatną nutą adwokatu oraz wiśniami, które nadają lekkości i świeżości.

Fale Dunaju z adwokatem i wiśniami

Składniki:

Fale Dunaju z adwokatem i wiśniami

 

  • mąka pszenna- 200 g
  • masło- 250 g
  • cukier- 180 g
  • jajka- 4 szt.
  • skrobia ziemniaczana- 100 g
  • advocat- 250 ml
  • kakao- 2 łyżki
  • proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki
  • laska wanilii- pół (lub kilka kropli aromatu)
  • sól- szczypta
  • wiśnie- 500 g (mogą być mrożone lub w syropie)
  • czekolada- 80 g

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju z adwokatem i wiśniami
Wiśnie odsączyć i osuszyć.

Masło wraz z cukrem, szczyptą soli i wanilią ubić na puszystą masę. Miksując, dodawać jajka i wlać advocat. Od podanej ilości mąki odjąć 2 łyżki, a resztę wymieszać wraz ze skrobią i proszkiem do pieczenia i przesiać do miksowanej masy.

Ciasto dokładnie wymieszać, a następnie podzielić na 2 części- do jednej wsypać kakao, do drugiej odłożoną mąkę.

Małą formę do ciasta wysmarować masłem, obsypać manną i wylać jasną masę, następnie ciemną. Na wierzchu umieścić wiśnie, delikatnie wciskając je w masę.

Piec około 50 minut w 180 stopniach.

Ostudzone polać roztopioną, w kąpieli wodnej, czekoladą.