Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto grysikowe z malinami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne, ciasto bez pieczenia na upalne dni.

Ciasto grysikowe z malinami i galaretką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto grysikowe z malinami i galaretką

 

  • litr mleka
  • szklanka kaszy manny
  • paczka cukry wanilinowego
  • 100g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 300g malin
  • 30 galaretki truskawkowe/poziomkowe - malinowej nie znalazłam
  • 2 paczki petitków - 2x100g

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto grysikowe z malinami i galaretką
Blachę o wymiarach 30x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki wyłożyć na dnie formy. Mleko, cukier, cukier wanilinowy, masło podgrzewać, gdy będą się prawie gotować dodać szklankę kaszy, zmniejszyć ogień i mieszać ok. 3 min. aż powstanie gęsta masa. Gotową jeszcze gorącą masę przelać na herbatniki i wyrównać, tak aby masa dotykała formy (żeby galaretka nie spłynęła przez jakąś lukę). W ciepłą masę powbijać maliny, odstawić do ostudzenia. Galaretki przygotować zgodnie z opisem, zmniejszając ilość wody w sumie o 300ml. Ostudzoną i najlepiej tężejącą galaretkę wylewać łyżką na powierzchni owoców, włożyć do lodówki, aby całkiem stężała.
Ciasto grysikowe z malinami i galaretką
Blachę wyłożyć papierem i herbatnikami..
Ciasto grysikowe z malinami i galaretką
Wyłożyć masę grysikową na powierzchni herbatników.
Ciasto grysikowe z malinami i galaretką
Poukładać maliny w ciepłej masie z kaszy.