Sposób przygotowania:
Ciasto jabłkowe z pianką wg Elfi
Jabłka myję, obieram, usuwam pesteczki i ogonki i kroję w dość drobną kostkę. Wrzucam do garnka. Zaczynam dotować - ciągle mieszając. Można dodać ciut wody. Gdy jabłka zaczynają być papką dosypujemy cukier i mieszamy. Gdy jabłka są wyjątkowo słodkie cukru można nie dodawać - to wg uznania. W misce ucieram mąkę, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i margarynę - ugniatam ręką kruszonkę. W tym czasie białką ubijam mikserem na sztywno. Następnie dodaję po trochu cukier - ok 3-4 łyżki. Na sam koniec dodaję mąkę ziemniaczaną aby pianka nam nie opadła. Przygotowane ciasto dzielę na części. Blaszkę okrągłą wykładam papierem do pieczenia. Na sam spód kładę 2/3 ciasta. Na to wykładam ugotowane jabłuszka. Następnie wylewam piankę i na sam wierzch posypuję resztą ciasta - kruszonką. Wierzch można też posypać grubym cukrem. Piekę w piecu w temp 175C przez około 30 minut.