msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Ciasto jabłkowo-cytrynowe.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kombinacja przepisu na ciasto cytrynowe na komunię bratanka Dawidka. Jest wilgotne ,pyszne-rozpływa się w ustach. Najlepsze następnego dnia

Ciasto jabłkowo-cytrynowe. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto jabłkowo-cytrynowe.

 

  • # Biszkopt:
  • # 7 jaj
  • # 1 szklanka cukru
  • # 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • # 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • # papier do pieczenia

 

  • # Masa:
  • # 3 jajka
  • # 3 czubate łyżki maki ziemniaczanej
  • # 2 duże cytryny
  • # 3/4 szklanki cukru
  • # 7 dag masła prawdziwego
  • # 0,5 l wody
  • 0,5 l słoik gęstego musu jabłkowego(ja miałam własny z papierówek)

 

  • # 125 ml wody
  • # 3 łyżeczki cukru
  • # sok z 1/2 cytryny

 

  • # Lukier:
  • # 1 szklanka cukru pudru
  • # kilka łyżek soku z cytryny
  • # 2 łyżki gorącej wody

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo-cytrynowe.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Stopniowo bardzo małymi ilościami dodajemy cukier, cały czas miksując.Kolejno dodajemy także po 1 żółtku.Na koniec wsypujemy (także małymi ilościami) mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Blachę 25*36cm wykładamy papierem do pieczenia wlewamy ciasto.Pieczemy w 160 stopniach przez ok.30-40 minut.Studzimy.Przekrawamy wzdłuż na 2 blaty (najlepiej następnego dnia).

Z 2 cytryn wyciskamy sok.3 jajka roztrzepujemy widelcem ,dodajemy mąkę ziemniaczaną i łączymy na jednolitą masę.
Wodę zagotowujemy z cukrem i masłem,wlewamy sok.Dodajemy mus jabłkowy,mieszamy i zagotowujemy ponownie.
Odstawiamy z gazu i energicznie mieszając wlewamy jajka z mąką ziemniaczaną.Zagotowujemy i przez ok.1 minutę gotujemy (jak kisiel), cały czas mieszając.

Mieszamy składniki ponczu i połową nasączamy dolny blat biszkopta. Lekko przestudzoną masę jabłkowo-cytrynową rozsmarowujemy na cieście,przykrywamy drugim blatem ,który nasączamy pozostałym ponczem.
Lukier: Do cukru pudru wlewamy sok z cytryny i ucieramy dolewając gorącą wodę aż stanie się gładki i da się rozsmarować.Smarujemy ciasto i dekorujemy .Ja użyłam krokantu orzechowego i posypki czekoladowej.Odstawiamy cisto najlepiej na noc do lodówki.
Ciasto jabłkowo-cytrynowe.
Etap 1
Ciasto jabłkowo-cytrynowe.
Etap 2
Ciasto jabłkowo-cytrynowe.
Etap 3