gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Ciasto jabłkowo-gruszkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo dobra alternatywa szarlotki, nie musimy jej wcale robić tylko z jabłkami, a można wzbogacać ją o kolejne owoce.

Ciasto jabłkowo-gruszkowe Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto jabłkowo-gruszkowe

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru

POSYPKA:

DODATKOWO:

  • 1/2 kg jabłek
  • 1/2 kg gruszek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo-gruszkowe
CIASTO: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę, cukier oraz jajka i wyrabiamy ciasto. Kładziemy go na blachę. Następnie obieramy jabłka i gruszki, trzemy na tarce o grubych oczkach i wkładamy do garnka, wsypujemy cukier oraz suche galaretki, chwilę smażymy. Lekko studzimy i kładziemy na ciasto.

POSYPKA: Do miski dajemy miękką margarynę zasypujemy cukrem oraz mąką, delikatnie wyrabiamy palcami, aby była niezbyt mokra, w razie potrzeby można dodać mąki. Rozdrobnioną lub startą na tarce o grubych oczkach posypkę dajemy na owoce i wkładamy do piekarnika na 45-50 min w 180 st.
Ciasto jabłkowo-gruszkowe
Do miseczki wsypujemy kolejno składniki.
Ciasto jabłkowo-gruszkowe
Następnie wyrabiamy ciasto do uzyskania porządanego efektu.
Ciasto jabłkowo-gruszkowe
Wykłądamy ciasto na brytfannę i posypujemy bułką tartą.
Ciasto jabłkowo-gruszkowe
Jabłka i gruszki obrać, zetrzeć na tarce i podsmażyć
Ciasto jabłkowo-gruszkowe
Wyłożyć je na ciasto.
Ciasto jabłkowo-gruszkowe
Posypkę wyłożyć na owoce. Piec.