Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Ciasto jabłkowo kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto z masą jabłkową z dodatkiem kokosu

Ciasto jabłkowo kokosowe

Składniki:

Ciasto jabłkowo kokosowe

 

  • 1 upieczony biszkopt jasny
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki agrestowe
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody

 

  • Posypka kokosowa:
  • 1 opakowanie wiórków kokosowych
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

 

  • Dodatkowo:
  • krem karpatkowy
  • krem czekoladowy do tortów
  • 1 szklanka mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo kokosowe
Upiec biszkopt jasny według własnego przepisu. Biszkopt ostudzić i przekroić na pół. Masa jabłkowa: Jabłka umyć i obrać ze skórki. Starkować na tarce o dużych oczkach. Do garnka wrzucić starkowane jabłka, dolać wodę oraz cukier. Podgotować i poddusić aż jabłka zmiękną. Następnie wsypać galaretki i wymieszać. Odstawić i ostudzić. Krem karpatkowy rozrobić według przepisu na opakowaniu. Posypka kokosowa. Na patelnie rozpuścić masło oraz cukier. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.Delikatnie je podsmażyć. Na biszkopt wyłożyć masę jabłkową a następnie przykryć wierzch biszkoptu. Rozsmarować krem karpatkowy i posypać sprażonymi wiórkami kokosowymi. Krem czekoladowy rozrobić na mleku i wykonać różyczki.Ułożyć na cieście i wstawić do lodówki.