alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Ciasto jabłkowo - wiśniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne ciacho z jabłkami i dżemem wiśniowym. Proste w wykonaniu, bez długiego wyrabiania. Ciasto wystarczy rozkruszyć.Polecam :)

Ciasto jabłkowo - wiśniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto jabłkowo - wiśniowe

 

  • 4 szkl mąki pszennej
  • 1,5 szkl cukru
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2 kg jabłek kwaśnych
  • 400 g dżemu wiśniowego
  • budyń śmietankowy

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo - wiśniowe
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka odkładamy, żółtka dodajemy do mąki. Następnie dodajemy miękkie masło i pół szkl cukru. Z podanych składników wyrobić kruszonkę. Następnie podzielić ciasto na pół a jedną połowę jeszcze raz na pół. Do jednej mniejszej dodać kakao i rozrobić. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód rozkruszyć większą część ciasta. Na to dać jabłka starte na tarce o grubych oczkach, następnie dżem wiśniowy. Na dżem rozkruszyć mniejszą jasną część ciasta. Na to dać pianę ubitą z cukrem i budyniem (budyń wmieszać na końcu łyżką). Na wierzch rozkruszyć ciemne ciasto. Piec około 50 min w temp 180 st.
Ciasto jabłkowo - wiśniowe
Z podanych składników wyrobić kruszonkę i rozkruszyć na blachę
Ciasto jabłkowo - wiśniowe
Następnie dać jabłka starte na tarce o grubych oczkach
Ciasto jabłkowo - wiśniowe
Następnie na jabłka wyłożyć dżem wiśniowy
Ciasto jabłkowo - wiśniowe
Następnie wyłożyć budyniową pianę i ciemne ciasto