Sposób przygotowania:
Ciasto wiśniowe.
Biszkopt kakaowy: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier oraz żółtka, chwilę miksujemy. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszamy łyżką, aż do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Biszkopt jasny przygotowujemy identycznie jak biszkopt kakaowy, tylko nie dodajemy kakao. Masa budyniowa: budynie gotujemy na mleku wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie miękkie masło ucieramy, porcjami dodajemy zimny budyń. Ucieramy do momentu, aż masa będzie gładka i bez grudek. Masa jabłkowa: jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłka łączymy z masłem i odrobiną cukru i dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy suche galaretki, chwilę mieszamy, aby galaretki się rozpuściły. Odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę wiśniową przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Przełożenie placka: biszkopt kakaowy -masa budyniowa -masa jabłkowa -biszkopt jasny -a na wierzch układamy w odstępach wiśnie, zalewamy tężejącą galaretką wiśniową i dekorujemy bitą śmietaną.