madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto wiśniowe.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto pracochłonne, ale bardzo pyszne.

Ciasto wiśniowe.

Składniki:

Ciasto wiśniowe.

 

  • Biszkopt jasny:
  • 5 jajek,
  • 1 szkl cukru,
  • 1 szkl mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Biszkopt ciemny:
  • 5 jajek,
  • 3/4 szkl cukru,
  • 3/4 szkl mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • Krem:
  • 1/2 l mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 kostka masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 galaretki wiśniowe,
  • Dekoracja: 10 szt wiśni,
  • 1 galaretka wiśniowa,
  • 1 bita śmietana gotowa

Sposób przygotowania:

Ciasto wiśniowe.
Biszkopt kakaowy: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier oraz żółtka, chwilę miksujemy. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszamy łyżką, aż do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Biszkopt jasny przygotowujemy identycznie jak biszkopt kakaowy, tylko nie dodajemy kakao. Masa budyniowa: budynie gotujemy na mleku wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie miękkie masło ucieramy, porcjami dodajemy zimny budyń. Ucieramy do momentu, aż masa będzie gładka i bez grudek. Masa jabłkowa: jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłka łączymy z masłem i odrobiną cukru i dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy suche galaretki, chwilę mieszamy, aby galaretki się rozpuściły. Odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę wiśniową przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Przełożenie placka: biszkopt kakaowy -masa budyniowa -masa jabłkowa -biszkopt jasny -a na wierzch układamy w odstępach wiśnie, zalewamy tężejącą galaretką wiśniową i dekorujemy bitą śmietaną.