Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Ciasto jaglano-migdałowe z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Ciasto pieczone z myślą o osobach na diecie bezglutenowej. Żeby również mogły cieszyć się smakiem truskawek w cieście.

Ciasto jaglano-migdałowe z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto jaglano-migdałowe z truskawkami

 

  • CIASTO:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 50g płatków migdałowych
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • truskawki
  • POLEWA MIGDAŁOWA:
  • 75g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100g płatków migdałowych

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jaglano-migdałowe z truskawkami
Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą zimną wodą, sparzyć i ugotować według wskazówek na opakowaniu. Dodać mleko i zmiksować blenderem. Jajka utrzeć z cukrem i zmiksowaną kaszę. Wymieszać. Płatki migdałowe zmielić i wymieszać z sodą. Sodę można zastąpić proszkiem do pieczenia, ale ciasto nie będzie wtedy bezglutenowe. Wmieszać migdały w ciasto. Wylać na formę (21x25) ułożyć truskawki. Piec w 180*C przez 45min. Masło rozpuścić na patelni z cukrem i wymieszać razem z płatkami. Na upieczone ciasto wyłożyć migdały i zapiec jeszcze 10min. Smacznego!
Ciasto jaglano-migdałowe z truskawkami
Ugotować kaszę jaglaną wg wskazówek na opakowaniu.
Ciasto jaglano-migdałowe z truskawkami
Na końcu w ciasto wmieszać migdały z sodą.
Ciasto jaglano-migdałowe z truskawkami
W ciasto lekko wcisnąć osuszone truskawki.
Ciasto jaglano-migdałowe z truskawkami
Masło rozpuścić z cukrem i wymieszać z płatkami migdałowymi.