Sposób przygotowania:
Ciasto jak bukiet róż z jabłkami
Jabłka obieram i kroję na kawałki, podsmażam z cukrem.
Mąkę przesiewam. Drożdże rozkruszam i rozrabiam z malą iloscią mleka i cukru. Resztę mleka i 120g masla podgrzewam, w jednym naczyniu. Do mąki dodaję jajko, rozczyn i pozostałe składniki ciasta (cukier, sól). Wlewam ciepłe mleko z masłem. Wyrabiam ciasto. Po wyrośnieciu wykładam na stolnicę, posypaną mąką. Wałkuję na prostokąt 30x50cm. Smaruję cały nadzieniem jabłkowym. Zawijam w rulon. Dzielę na równe kawałki ok. 16 i każdy z nich krótko moczę w stopionym maśle a potem w cukrze. Ukladam na okragłej blaszce zaczynajac od środka. Tak aby powstał bukiet. Nie muszą być ciasno poukładane, w trakcie pieczenia ew. luki wypełnią się.
Piekę około 30 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku.
Mąkę przesiewam. Drożdże rozkruszam i rozrabiam z malą iloscią mleka i cukru. Resztę mleka i 120g masla podgrzewam, w jednym naczyniu. Do mąki dodaję jajko, rozczyn i pozostałe składniki ciasta (cukier, sól). Wlewam ciepłe mleko z masłem. Wyrabiam ciasto. Po wyrośnieciu wykładam na stolnicę, posypaną mąką. Wałkuję na prostokąt 30x50cm. Smaruję cały nadzieniem jabłkowym. Zawijam w rulon. Dzielę na równe kawałki ok. 16 i każdy z nich krótko moczę w stopionym maśle a potem w cukrze. Ukladam na okragłej blaszce zaczynajac od środka. Tak aby powstał bukiet. Nie muszą być ciasno poukładane, w trakcie pieczenia ew. luki wypełnią się.
Piekę około 30 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku.