Sposób przygotowania:
Ciasto jak szachownica
Drożdże dokładnie rozmieszać z cukrem i ciepłą wodą. Odstawić na 15 minut.
W tym czasie mąkę
przesiać do miski, dodać szczyptę soli. W rondelku podgrzać masło i mleko, po
ostudzeniu dodać do miski z mąką. Dolać również rozrobione drożdże, które powinny już buzować. Wyrabiać
ciasto, aż będzie odchodzić od ręki.
2 łyżki kakao rozrobić w dwóch łyżkach
śmietany kremówki (30% lub 36%_. Pół łyżki mąki rozrobić w jednej łyżce śmietany
kremówki.
Ciasto podzielić na dwie, równe części, do jednej należy dodać śmietanę z
kakao, do drugiej śmietanę z mąką. Obie części ciasta jeszcze raz wyrobić, a
następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, do
wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formować kulki- tyle samo jasnych i tyle
samo ciemnych. W prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia należy układać
naprzemiennie kolorowe kulki, Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia qą kulki będą się ze sobą stykać.
Delikatnie wygładzić ciasto z wierzchu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30-40
minut.
Upieczoną szachownicę posypać kakao wymieszanym z cukrem pudrem.
W tym czasie mąkę
przesiać do miski, dodać szczyptę soli. W rondelku podgrzać masło i mleko, po
ostudzeniu dodać do miski z mąką. Dolać również rozrobione drożdże, które powinny już buzować. Wyrabiać
ciasto, aż będzie odchodzić od ręki.
2 łyżki kakao rozrobić w dwóch łyżkach
śmietany kremówki (30% lub 36%_. Pół łyżki mąki rozrobić w jednej łyżce śmietany
kremówki.
Ciasto podzielić na dwie, równe części, do jednej należy dodać śmietanę z
kakao, do drugiej śmietanę z mąką. Obie części ciasta jeszcze raz wyrobić, a
następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, do
wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formować kulki- tyle samo jasnych i tyle
samo ciemnych. W prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia należy układać
naprzemiennie kolorowe kulki, Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia qą kulki będą się ze sobą stykać.
Delikatnie wygładzić ciasto z wierzchu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30-40
minut.
Upieczoną szachownicę posypać kakao wymieszanym z cukrem pudrem.