Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Ciasto jak szachownica

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drożdżowe ciacho wyglądające jak szachownica

Ciasto jak szachownica Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto jak szachownica

 

  • 50g drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kg mąki
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki kakao
  • do posypania: kakao i cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto jak szachownica
Drożdże dokładnie rozmieszać z cukrem i ciepłą wodą. Odstawić na 15 minut.
W tym czasie mąkę
przesiać do miski, dodać szczyptę soli. W rondelku podgrzać masło i mleko, po
ostudzeniu dodać do miski z mąką. Dolać również rozrobione drożdże, które powinny już buzować. Wyrabiać
ciasto, aż będzie odchodzić od ręki.
2 łyżki kakao rozrobić w dwóch łyżkach
śmietany kremówki (30% lub 36%_. Pół łyżki mąki rozrobić w jednej łyżce śmietany
kremówki.
Ciasto podzielić na dwie, równe części, do jednej należy dodać śmietanę z
kakao, do drugiej śmietanę z mąką. Obie części ciasta jeszcze raz wyrobić, a
następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, do
wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formować kulki- tyle samo jasnych i tyle
samo ciemnych. W prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia należy układać
naprzemiennie kolorowe kulki, Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia qą kulki będą się ze sobą stykać.
Delikatnie wygładzić ciasto z wierzchu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30-40
minut.
Upieczoną szachownicę posypać kakao wymieszanym z cukrem pudrem.
Ciasto jak szachownica
Po upieczeniu czekamy aż ciacho ostygnie i posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z kako
Ciasto jak szachownica
Ciasto jest dobre jak tylko ostygnie, chociaż malutki kawałek jeszcze ciepłego też może być
Ciasto jak szachownica
Ciasto jest bardzo puszyste i ma wyjątkowo delikatny smak