Sposób przygotowania:
Ciasto JakubaPrzygotowanie ciasta:
Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać posiekaną margarynę, żółtka,śmietanę,parę kropli aromatu śmietankowego oraz cukier puder. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po wyciągnięciu z lodówki dzielimy na 6 równych części. Każdy kawałek ciasta osobno rozwałkować na taki sam wymiar tradycyjnej prostokątnej blaszki najlepiej na arkuszu papieru do pieczenia ciast.
Przygotowanie pianki:
Wiśnie bardzo dokładnie osączyć z kompotu.
Białka ubić na sztywno pianę. Ciągle ubijając dodawać cukier. Na samym końcu wymieszać z proszkiem kisielowym.
Na 3 blaszkach z rozwałkowanym ciastem ( o takich samych wymiarach wyłożonych papierem do pieczenia ciast) rozsmarować po 1/3 części ubitej piany z kisielem i rozłożyć po 1/3 części osączonych wiśni.
Przygotowanie ciasta do pieczenia:
Na każdą z trzech blaszek z ciastem i pianką z wiśniami wyłożyć po rozwałkowanym cieście.
Tak przygotowane trzy blaszki z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.
Przygotowanie masy:
2 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy dokładnie proszek budyniowy, mąkę pszenną. Wlewamy na gotujące się mleko. Mieszając gotujemy gęsty budyń. Następnie studzimy. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce budyniu. Masę dzielimy na 2 części.
Tak przygotowaną masą przekładamy przygotowane ciasto z wiśniami. Następnie posypujemy cukrem pudrem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.