Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasto Jakuba

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Już dawno zabierałam się za upieczenie tego ciasta. Kolorowe kruche ciasto z wiśniami przekładane masą budyniową jak dla mnie rewelacja.

Ciasto Jakuba Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto Jakuba

na ciasto:

  • 3-3,5 szkl. mąki pszennej
  • 25 dag margaryny
  • 6 żółtek
  • 1 szkl. Kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • parę kropli aromatu śmietankowego

na piankę:

  • 6 białek
  • 6 kopiatych łyżek cukru
  • 3 kisiele wiśniowe bez cukru

na nadzienie:

na masę:

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto Jakuba

Przygotowanie ciasta:

Ciasto Jakuba
Każdy kawałek ciasta osobno rozwałkować i wyłożyć na wymiar tradycyjnej prostokątnej blaszki

Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać posiekaną margarynę, żółtka,śmietanę,parę kropli aromatu śmietankowego oraz cukier puder. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po wyciągnięciu z lodówki dzielimy na 6 równych części. Każdy kawałek ciasta osobno rozwałkować na taki sam wymiar tradycyjnej prostokątnej blaszki najlepiej na arkuszu papieru do pieczenia ciast.

Przygotowanie pianki:

Ciasto Jakuba
Na trzech blaszkach z ciastem rozsmarować piankę wiśniową i posypać osączonymi wiśniami

Wiśnie bardzo dokładnie osączyć z kompotu.

Białka ubić na sztywno pianę. Ciągle ubijając dodawać cukier. Na samym końcu wymieszać z proszkiem kisielowym.
Na 3 blaszkach z rozwałkowanym ciastem ( o takich samych wymiarach wyłożonych papierem do pieczenia ciast) rozsmarować po 1/3 części ubitej piany z kisielem i rozłożyć po 1/3 części osączonych wiśni.

Przygotowanie ciasta do pieczenia:

Ciasto Jakuba
Przygotowane trzy blaszki z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika

Na każdą z trzech blaszek z ciastem i pianką z wiśniami wyłożyć po rozwałkowanym cieście.
Tak przygotowane trzy blaszki z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.

Przygotowanie masy:

2 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy dokładnie proszek budyniowy, mąkę pszenną. Wlewamy na gotujące się mleko. Mieszając gotujemy gęsty budyń. Następnie studzimy. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce budyniu. Masę dzielimy na 2 części.

Tak przygotowaną masą przekładamy przygotowane ciasto z wiśniami. Następnie posypujemy cukrem pudrem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.