zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ciasto jogurtowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciacho z jabłkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe

Składniki:

Ciasto jogurtowe

 

  • 3/4 szk cukru
  • 2,5 szk mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 1/2 szk oleju
  • Na kruszonkę:
  • 1 szk maki krupczatki
  • 1 szk cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 jabłka ( średnie )

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia zmieszać.
Jajka ubić na puszystą masę, dodać olej, jogurt i suche składniki i jeszcze mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Masę wyłożyć do tortownicy średniej wielkości wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, opłukać, pokroić na ósemki i poukładać na cieście.
Na koniec z mąki, margaryny i cukru zrobić kruszonkę i posypać nią jabłka.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 45 minut.
Zamiast jabłek można użyć dowolne owoce.