Mirka227

Mirka227

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Ciasto kakaowe A'la Baunty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybkie i pyszne ciasto smakiem przypominające batoniki Baunty, jeśli tylko lubi się kokos...

Ciasto kakaowe A'la Baunty

Składniki:

Ciasto kakaowe A'la Baunty

 

  • Biszkopt czekoladowy:
  • 5 jajek
  • 1 niepełna szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa kokosowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 czekolady białe
  • 10 dag masła
  • 25 dag wiórek kokosowych
  • cukier waniliowy
  • Polewa:
  • 2 gotowe polewy mleczne

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe A'la Baunty
Z podanych składników upiec biszkopt (ew. "swój" przepis na biszkopt kakaowy). Ostudzony można nasączyć wodą z aromatem migdałowy Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Następnie wsypać wiórki kokosowe i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy dodać masło i pokruszone tabliczki czekolady, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na nasączony biszkopt. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu, gotową polać ciasto. Zamiast gotowej można sporządzić polewę z czekolady deserowej i mlecznej i 20 dag margaryny. Wstawić do lodówki lub w chłodne miejsce, najlepsze na następny dzień. SMACZNEGO!!! Przepis znalazłam kiedyś w jakiejś gazecie, ale było to tak dawno temu, że nie pamiętam jakiej, ponadto został zmodyfikowany. Smacznego.