Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ciasto kakaowe z masą kokosową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kto lubi kokos to ten przepis jest dla niego. Ja uwielbiam wszystko co kokosowe i takie ciasto to dla mnie rarytas.

Ciasto kakaowe z masą kokosową

Składniki:

Ciasto kakaowe z masą kokosową

 

  • Ciasto
  • jajka 6 szt
  • cukier 1 szkl
  • mąka 1 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 2 łyżki
  • tłuszcz do formy
  • MASA KOKOSOWA
  • mleko - 0,5 l
  • pół szklanki cukru
  • margaryna - 200 g
  • wiórków kokosowych - 1 torebka ( 250 g )
  • cukier waniliowy - 1 opak
  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • kakao - 3 łyżki
  • cukier - 3 łyżki
  • margaryna - 0,5 kost
  • jajko - 1 szt

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z masą kokosową
CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek na sztywno, do ubitej piany dodać cukier dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy ostrożnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do piekarnika piec 35 minut w 175 stop. MASA KOKOSOWA Mleko przelać do rondelka, dodać oba cukry, zagotować. Do zagotowanego mleka wsypać paczkę wiórków kokosowych, wymieszać. Wymieszaną masę kokosową gotować na wolnym ogniu często mieszając do zgęstnienia. Pod koniec gotowania dodać margarynę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia, odstawić do ostygnięcia masy. POLEWA CZEKOLADOWA Do miski wsypać cukier, kakao i wybić jajko, zmiksować. Margarynę przełożyć do rondelka, postawić na ogniu, rozpuścić. Gorącą margarynę wlewać cienkim strumieniem do masy z jajkiem, miksować na wysokich obrotach do zgęstnienia polewy i rozpuszczenia się cukru. Na upieczone i ostudzone ciasto, wyłożyć masę kokosową i polać polewą czekoladową. Odstawić do lodówki.