Sposób przygotowania:
Ciasto kakaowe z rurkami waflowymi
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier puder, żółtka i utrzeć na puszystą masę. Następnie ciągle ucierając dodawać stopniowo przesianą mąkę na przemian z mlekiem. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy o wymiarach 21/30 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut. Masa Na gotujące się mleko wsypać kaszę mannę, ciągle mieszając, gotować przez 3-4 minuty, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć do białości, dodając stopniowo ugotowaną zimną kaszę. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, spirytusem i aromatem rumowym. Upieczone, ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty. Na jeden blat wyłożyć połowę masy, ułożyć rurki waflowe, przykryć pozostałą masą i przyłożyć drugim blatem ciasta. Obciążyć deseczką i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Czekolady połamać, włożyć do rondelka, rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło, śmietanę, dokładnie wymieszać. Następnie ciasto oblać polewą, posypać wiórkami kokosowymi.
edytaha
zbysiowa
sylwia17
KasiaJulcia
marietta