bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Ciasto Kakaowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto trochę pracochłonne, ale bardzo pyszne i do kawki i do herbatki. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie kremu z galaretką.

Ciasto Kakaowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Kakaowiec

 

 

  • Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • niecała łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • 1 galaretka czerwona

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Kakaowiec
Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch brytwanek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na brytwankę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. Krem: odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku rozpuszczamy budyń i mąkę, jak mleko zakipi to wlewamy powstały budyń i jeszcze chwilę gotujemy, aby nam dobrze zakipiało, odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy i dodajemy stopniowo zimny budyń. W biszkopcie jasnym wycinamy kieliszkiem kółeczka. Przekładamy: biszkopt kakaowy smarujemy połową kremu, na krem dajemy biszkopt jasny z dziureczkami (kółeczka możemy zjeść), w dziureczki dajemy tężejącą galaretkę, smarujemy drugą częścią kremu i przekładamy drugim biszkoptem kakaowym.
Ciasto Kakaowiec
Jeden biszkopt kakaowy smarujemy połową kremu.
Ciasto Kakaowiec
Na krem dajemy biszkopt jasny z dziureczkami.
Ciasto Kakaowiec
W każdą dziureczkę dajemy po łyżce tężejącej galaretki.
Ciasto Kakaowiec
Smarujemy drugą częścią kremu i przekładamy drugim biszkoptem kakaowym.