Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Ciasto kakaowo-kawowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Idealne do niedzielnej popołudniowej kawki

Ciasto kakaowo-kawowe

Składniki:

Ciasto kakaowo-kawowe

 

  • 7 jajek
  • 7-8 łyżek cukru
  • 7-8 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • grubszy, aby go przeciąć, stosujemy proporcje ile jajek tyle lyzek cukru i maki lub troszkę więcej
  • kostka masła
  • 2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej
  • Pół szklanki cukru pudru
  • Polewa/migdały/posypka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowo-kawowe
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Masło ucierac z cukrem pudrem ok. 20 minut dodac kawe. Jeszcze pomiksowac do momentu aż masa będzie jednolita. Biszkopt przeciąc na pół. Pierwszy posmarować masa i przyłożyć drugim. Można polac polewa i posypac migdałami/ startą czekoladą, posypką- co kto lubi.