Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto kakaowo-orzechowe z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

przepyszna ciasto z kawałkami czekolady

Ciasto kakaowo-orzechowe z czekoladą

Składniki:

Ciasto kakaowo-orzechowe z czekoladą

 

  • Biszkopty:
  • 10 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 1 szklanka maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Masa:
  • 1 kostka masła
  • 3 łyzki kakao
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki orzechów
  • Czekolada gorzka
  • Wiórki kokosowe
  • Poncz:
  • 3 łyzki spirytusu
  • 3 łyzki wody
  • 1 łyzka cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowo-orzechowe z czekoladą
Składniki na biszkopt podzielic na trzy części. Z dwóch upiec biszkopt jasny- można upiec jednego i przeciąc na pół lub upiec dwa osobno. Z trzeciej części upiec biszkopt kakaowy. Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Każdy biszkopt po ostudzeniu naponczować. Poncz przygotowac mieszając spirytus, wodę i cukier. Masło utrzec na puszysta masę. Dodać cukier puder i zmiksować. Do połowy masy dodać zmielone orzechy włśokie. Do reszty kakao. Jasnego biszkopta posmarować masą kakaową i posypać czekoladą pokrojona w kosteczkę. Przyłożyc ciemnym biszkoptem i posmarować masą jasną. Przyłożyć biszkoptem jasnym i cienko posmarować masą kakaową. Posypac wiórkami kokosowymi.