halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Ciasto z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przeróżne ciasta pieczemy na imprezki, święta, do codziennej kawy czy herbaty. Ciasto to jest smaczne, rozpływa się w ustach.

Ciasto z orzechami

Składniki:

Ciasto z orzechami

piana

budyń

masa

ciasto

Sposób przygotowania:

Ciasto z orzechami
Orzechy posiekać, podzielić na dwie części. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce.

Ubić pianę z białek z cukrem, wymieszać z mąką ziemniaczaną.Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować. Posmarować powidłem. Na placek wyłożyć połowę piany, posypać połową orzechów. Upiec dwa placki. Każdy placek piec ok. 25 minut w 220 stopni.

Z mleka, mąki, cukru, żółtek ugotować budyń, wystudzić.Masło utrzeć, dodawać powoli, budyń cały czas ucierać. Przełożyć placki masą.