Sposób przygotowania:
Ciasto z orzechami
Orzechy posiekać, podzielić na dwie części. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce.
Ubić pianę z białek z cukrem, wymieszać z mąką ziemniaczaną.Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować. Posmarować powidłem. Na placek wyłożyć połowę piany, posypać połową orzechów. Upiec dwa placki. Każdy placek piec ok. 25 minut w 220 stopni.
Z mleka, mąki, cukru, żółtek ugotować budyń, wystudzić.Masło utrzeć, dodawać powoli, budyń cały czas ucierać. Przełożyć placki masą.
Ubić pianę z białek z cukrem, wymieszać z mąką ziemniaczaną.Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować. Posmarować powidłem. Na placek wyłożyć połowę piany, posypać połową orzechów. Upiec dwa placki. Każdy placek piec ok. 25 minut w 220 stopni.
Z mleka, mąki, cukru, żółtek ugotować budyń, wystudzić.Masło utrzeć, dodawać powoli, budyń cały czas ucierać. Przełożyć placki masą.