jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto karpatka.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

rewelacyjne ciasto na większe uroczystości

Ciasto karpatka.

Składniki:

Ciasto karpatka.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto karpatka.
CIASTO:

Wodę z margaryną zagotować i wsypać mąkę i dokładnie rozprowadzić,ciągle mieszając,aż powstanie jednolita masa.

 Po wystudzeniu dodawać po  jajku na koniec dodać proszek do pieczenia. Ucierać około 15 minut. 

Podzielić na dwa placki.

 Blachę wyłożyć folią i wysmarować tłuszczem.

 Piec na złoty kolor około 40 minut w temp. 220 stop. C.

MASA:

1/2 szklanki mleka odlać i rozmieszać w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać rozmieszaną mąkę i ponownie zagotować ciągle mieszając na budyń.

Ostudzony letni budyń dodawać porcjami do roztartego masła i wszystko utrzeć.

Upieczone placki przełożyć kremem.

Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.