Sposób przygotowania:
Ciasto karpatka.
CIASTO:
Wodę z margaryną zagotować i wsypać mąkę i dokładnie rozprowadzić,ciągle mieszając,aż powstanie jednolita masa.
Po wystudzeniu dodawać po jajku na koniec dodać proszek do pieczenia. Ucierać około 15 minut.
Podzielić na dwa placki.
Blachę wyłożyć folią i wysmarować tłuszczem.
Piec na złoty kolor około 40 minut w temp. 220 stop. C.
MASA:
1/2 szklanki mleka odlać i rozmieszać w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać rozmieszaną mąkę i ponownie zagotować ciągle mieszając na budyń.
Ostudzony letni budyń dodawać porcjami do roztartego masła i wszystko utrzeć.
Upieczone placki przełożyć kremem.
Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Wodę z margaryną zagotować i wsypać mąkę i dokładnie rozprowadzić,ciągle mieszając,aż powstanie jednolita masa.
Po wystudzeniu dodawać po jajku na koniec dodać proszek do pieczenia. Ucierać około 15 minut.
Podzielić na dwa placki.
Blachę wyłożyć folią i wysmarować tłuszczem.
Piec na złoty kolor około 40 minut w temp. 220 stop. C.
MASA:
1/2 szklanki mleka odlać i rozmieszać w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać rozmieszaną mąkę i ponownie zagotować ciągle mieszając na budyń.
Ostudzony letni budyń dodawać porcjami do roztartego masła i wszystko utrzeć.
Upieczone placki przełożyć kremem.
Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.